Testimonials and Case Studies

Glass Toilets – Frankley CLC

Frankley Community High School now known as Balaam Wood school used to incorporate the city learning Centre that taught pupils about engineering wanted toilets that were in keeping with the design of the learning centre, very high tech with glass panelling and ultra modern. After careful consideration with the management team, they opted for glass panelling and glass cubicles.

The walls were battened out and flash gaps and skirtings laminated in brushed aluminium and lighting installed behind the glass panels for the illumination. Sinks were designed and fabricated in Ireland so they came out of the wall with the water spout above on a sensor which distributed water onto the sink then the water disappeared back into the wall behind the sink to the drainage, having the concealed option gave it a nice wow look and created interest for the pupils. The toilet cubicles were also glass with the ironmongery supplied by ALM, The glass was very heavy and ALM seemed to provide the best solution at that time. The toilet pans were all wall hung using special stands bolted to the floor behind the panels with concealed systems and large push plates for the flush. The floor was installed in a black non-slip porcelain tile just to add a bit of contrast to the bright coloured glass panels. The job took 4 weeks to complete and many hours of design work prior to the event but looks extremely beautiful.

.                                                                                                    .

Castle Library – Orchards Primary

The Orchards Primary Academy wanted to utilise the area off the corridor which had bookcases segregating the area, so Spencer Monaco Ltd was asked to design and build a castle to house the library. It had to be designed so pupils could be seen by the teacher from anywhere within the area, it had to be strong and as authentic as possible. we came up with a simple drawing that gave the feel when completed would look realistic with the turrets. The construction was MDF and timber and plenty of glue and fixings, we made templates for the tops of the walls for ease of manufacture and being mindful whatever we made it would have to come apart to be transported and installed. Prior to being installed on site we primed and undercoated all panels and the final artwork was done on site by Gary our artist. Once completed the pupils loved the dragon and thought they were at Camelot.

 

Adderley Primary School

Spencer Monaco Ltd was instructed by the head teacher and the governing body to design and build a new school hall of approximately 144 sqm with the provision to future proof the build by designing the building to allow the installation of 2 further classrooms at a later date. once the design had been done the decision was made to continue with the classrooms as it would be too difficult to install the steel frame work at a later date and becoming very costly. Nick Carrol Architects and his team were tasked with designing a building that was not only cost efficient to build based on best value but also taking into account the constraints of the build.there was no access so the front and rear walls of the school kitchen were removed leaving a tunnel of only 3 metres wide by 2.3 metres high to get everything including the steelwork through. A spider crane was hired to offload the vehicles with the steel frame and then repositioned to the centre of the foundations so the framework could be erected from the inside out as there was no other way to carry out this function. The steel frame was manufactured in the Midlands by Traditional Structures Ltd, and the cladding was supplied by Midport Construction, the electrical work was carried out by David Banks Electrical Contractors who we have worked with for many years and all the other works were carried out by Spencer Monaco Personnel. The building was fitted out to a very high specification with led skylight panels inset to suspended ceilings all with sensors, Air conditioning units to both classrooms, Miliken carpet tiles in the IT Suite. the school hall had Karndean installed to the floor, with matching sliding partition doors. The first-floor toilet was fitted out with Spencer Monaco IPS Panneling and a Corian top vanity unit. The projects took approximately 6 months from July when the steel finally arrived to January 2015 when it was finally handed over.

.                                                                                      .

 

 

 

 

 

 

Food Technology Room – Lordswood Girls School

Lordswood Girls School had a very outdated food technology room and decided that it was also too small and wanted to relocate it to another classroom on the other side of the corridor.

They wanted something bright, light and airy but also durable and fit for purpose. We came up with a design for the school food tech room that accommodated the number of pupils in the class to be taught, we fabricated the worktops from LG HIMACS Solid surface with integrated bowls and a suitable mixer tap so the water could be temperature controlled and pre-mixed for health and safety. An Armstrong suspended ceiling grid was installed with lighting and Polysafe standard safety flooring for a non-slip surface. Hotpoint ovens with integrated ceramic hobs were the preferred choice for the school as control was via knobs and not touch so it was easier to use for the pupils. The usual dishwasher, washing machine and larder fridge were supplied but not built in so they could be relocated freely at any time.

 

Food Technology Room – Kingsweston School Bristol

Spencer Monaco ltd was contacted by Clive Farmer who is in charge of facilities at the school and asked  if we could design and cost a new food tech room based on the following brief:

Due to the range of complex needs of our pupils, our class bases are quite small, typically 6 to 8 pupils. The room designated is approximately 46 msq. Although we currently have Food Technology provision it is unfortunately in an area of the school that is due to be refurbished as classrooms. Its present condition is such that its fixtures cannot be reused, and therefore we will be seeking a completely new facility. Staff have been consulted as to the pros and cons of our existing provision:-

What is GOOD & what is POOR about the layout
• The amount of floor space in the actual kitchen area.
• The two separate cooking and washing spaces for two groups working at the same time.
• Washing Machine & Tumble Dryer • More accessible – adjustable work surfaces, tables etc.
• Barrier to cooking area – safety gates
• Oven & Grill doors slide under so no trip hazards
• Hob with touch controls
• Sturdier / lower stools or chairs

The current space is approximately 53 msq, and houses three standard electric hobs and integrated ovens, laid out as two side-by-side U shaped configurations, plus one stand-alone fully adjustable and accessible sink, hob and oven (although this is seldom used). There is a cluster space for 4nr high tables. Given the relocation to a slightly smaller room, the FT provision could be reduced to two cooker hobs and ovens, plus an accessible unit if the space / design is not conducive to match the current provision layout. Space consideration should be given to relocate the existing washing machine, dryer and dishwasher. Given the requirements and the tight deadline as school holidays were fast approaching we headed straight to Bristol on the monday morning to have a look and carry out a measurement of the area to see what design we could put together. Our first hurdles to overcome was the provision of services to the room, there isn’t any. The room literally is a classroom so new services had to be run from the boiler house and new elctrical fuse board had to be installed in the plant room as the current board was full with no extra capacity. next hurdle was where is the waste water going from the sinks and appliances like the washing machine and dishwasher. The drains outside are for surface water only not foul fortunately there used to be a sink in a classroom 10metres further down that we traced to foul, this was a lucky find. based on this we could design the room. A 3d cad drawing was done (see below) to give the overall layout incorporating what the school had as a wishlist.

The school caters for pupils with learning difficulties so there are certain requirements ie colours so blue doors were chosen with grey cabinets and grey worktops and green as a feature wall. The suspended ceiling was a mix of eggcrate and normal tiles to allow light through from the roof lights but around the perimeter above the eggcrate had to be painted dark grey. The cookers had to be Neff as they are the only company who manufacture slide and hide doors and the ceramic hobs where made by whirlpool as they produce a ceramic hob with knobs as all the rest have touch control.

Above the ceiling ducting was installed with a fan motor feeding 3 ventilation points for movement of air within the room and had to be extracted externally with attention being paid to the noise factor as it needed to be kept relatively quiet. lighting was via LED Skytiles to give a nice even light coverage and for low consumption. All the electrics were designed and installed by David Banks Electrical, West Midlands.

The provision had to be made for wheelchair access within the room so a specially designed cooker unit was made with a drawer below and two adjustable tables with cooker and a hob each side to allow a pupil full inclusion to cook and washup with the other pupils. The overall project from start to finish took 4 weeks not including the manufacture of the units..

 

Hopleys Family Camping Site

We were asked to supply and install Hopleys camping site’s new shower block with new cubicles.
Our brief was to make them stand up to the usual wear and tear that a campsite would experience but also last given the moisture they will experience over the years with the showers. Hopleys Family Camping site has an excellent reputation for quality and facilities and the new shower block was to be no exception. we manufactured and supplied new cubicles in compact laminate with stainless steel ironmongery as this will last longer than the usual satin anodised aluminium, the indicator bolts were supplied with levers rather than knobs to allow easy handling for children and people with wet hands. The vanity units we manufactured solid surface tops with inset basins and the client installed both hot and cold taps as this is more suited to the camping environment rather than mixer taps. The shower block was to be open for may bank holiday and we had a very short lead time so our fitters pulled out all the stops to ensure this happened so there was plenty of happy campers.